Senaryo yazmak son derece ödüllendirici bir süreç ama kolay bir iş değil. İyi bir senaryo geliştirmek ciddi bir zaman ve özveri gerektirir ve amacınız onu satmaksa, ilk taslağı tamamlamak yalnızca başlangıçtır. Hikayeyi, genellikle birkaç taslak daha ile hassaslaştırmanız, bir temsilci bulmanız, senaryonuzu stüdyolara ve yapımcılara göndermeniz ve onu satın almak için önemli miktarda parayı riske atacak kadar beğenen birine sahip olmanız gerekir. Tabii finanse etmeyi ve kendiniz üretmeyi planlamıyorsanız.
Büyük Hollywood stüdyoları her yıl 100-200 orijinal senaryoyu bir araya getiriyor. Her yıl 25.000 ila 50.000 yeni senaryonun WGA’ya kaydedildiğini düşündüğünüzde, görevin gerçekte ne kadar zor olduğunu görmek kolaydır. Ancak cesaretiniz kırılmasın. Çoğu insan iyi bir senaryonun nasıl geliştirileceğini öğrenmeye yeterince zaman ayırmaz; sadece bir tane yazmaya çalışırlar. Kendinizi zanaata adadığınızda, senaryolarınız paketin çok önünde başlayacak. Senaryonuzu geliştirirken ve yazarken izlemeniz gereken birkaç adım vardır. Ancak unutmayın, gerçek kurallar yoktur, bu nedenle bunlar herhangi bir sırayla olabilir veya hiç olmayabilir. Bu hikayeye kalmış ve nihayetinde size kalmış.
1. Adım: Bir Logline Oluşturun
Logline, hikayenizin kısa bir özetidir, genellikle tek bir cümleden fazla değildir, kahramanları ve hedeflerini, ayrıca düşmanları ve çatışmalarını açıklar. Ana karakter hikayenin kahramanı/ana karakteri iken, antagonist kötü adam/kötü adam/karşı güçtür. Bir logline’ın amacı, hem hikayenizin öncülünü hem de duygusal alt tonlarını iletmektir. Hikaye ne hakkında? tarzı nedir? Nasıl hissettiriyor?
Eski günlerde, senaryonun sırtına logline yazdırılırdı. Bu, yapımcıların hikaye hakkında hızlı bir fikir edinmelerini sağladı, böylece okumaya zaman ayırıp ayırmamaya karar verebildiler. Bugün, günlük hattı aynı amaca hizmet eder, ancak genellikle sözlü olarak iletilir veya bir tedaviye dahil edilir.
Adım 2: Bir Tedavi Yazın
Tedavi, senaryonuzun başlığını, giriş satırını, ana karakterlerin bir listesini ve kısa bir özeti içeren 2-5 sayfalık daha uzun bir özettir. Logline’lar gibi tedaviler de çoğunlukla pazarlama amaçları için kullanılır. Bir yapımcı, senaryonun zaman ayırmaya değer olup olmadığına karar vermeden önce bir tedaviyi okuyabilir.
Özet, hikayenizin ana vuruşlarını ve dönüm noktalarını vurgulamalıdır. Onu okuyan herkes hikaye, karakterler ve üslup hakkında çok iyi bir fikir edinmelidir. Karakterler için empati duyacak kadar öğrenmeli ve nasıl oynandığını görmek için yolculuklarında onları takip etmek istemeliler. Bir tedavi yazmak aynı zamanda size hikayenizi bir bütün olarak görme ve sayfada nasıl okunduğunu görme fırsatı verir ve her sahneyi yazmanın ayrıntılarına dalmadan önce neyin işe yarayıp neyin işe yaradığını anlamanıza yardımcı olabilir. Tedaviniz senaryonuzu pazarlamak için kullanılacağından, adınızı ve iletişim bilgilerinizi de eklediğinizden emin olun.
Adım 3: Karakterlerinizi Geliştirin
Anlatmak istediğiniz hikayeyi düşünün. Bu ne hakkında? Temayı henüz biliyor musunuz? Ana soruyla zıtlık oluşturacak ve bu soruyu yanıtlamak için büyük bir dönüşümden geçmek zorunda kalacak karakterler yaratın. Karakterlerinizin kişiliklerini hayata geçirmenize yardımcı olabilecek birçok çevrimiçi karakter profili çalışma sayfası vardır. Yararlı bulduğum iki tanesi ve .
Karakterlerinizi geliştirirken en önemli şey onları empatik ve ilgi çekici hale getirmeniz. Haksız da olsa kötü adamın bile kötü olmasının bir nedeni olmalı.
Adım 4: Çizim ve Anahat
Hikayenizi anlatı-yay bileşenlerine ayırın ve her sahnenin ritmini çizin. Bunun için flash kartlar veya defterler kullanan birkaç yazar tanıyorum. Şahsen ben senaryolarımı özetlemek için Trello’yu kullanıyorum . Her senaryo için bir tahta oluştururum, sonra her sahne için bir kartla anlatı-yay bileşenlerinin her biri için bir liste yaparım. Her kartta, hikaye vuruşlarının bir kontrol listesini yaparım ve karakterler veya olay örgüsü hakkında notlar yazarım.
Senin için ne işe yararsa onu yap. Amaç, hikayenizi planlamaktır. Taslağınızı ne kadar ayrıntılı yaparsanız, yolda o kadar az zaman kaybedersiniz. Senaryo yazarken, gerilimin bir hikayeyi yönlendirdiğini unutmayın. Gerilim oluşturmak ve serbest bırakmak, izleyiciyi meşgul etmenin ve hikayeyi ilerletmenin anahtarıdır. Umut korkuyla karşı karşıya kaldığında gerilim oluşur. Bu, kahramanı değişmeye zorlar.
Adım 5: İlk Taslağı Yazın
Anahatınızı bir harita olarak kullanarak, diyalog ve açıklayıcı eylem de dahil olmak üzere senaryonuzu sahne sahne yazın. Bir senaryonun ilk on sayfası en kritik olanlardır. Bir okuyucu veya yapımcının genellikle masasında uçuşan tonlarca senaryosu vardır ve hepsini okumaya vakitleri yoktur. Onları çekmesi için on sayfalık bir senaryo verecekler. Senaryoda ilginç karakterler ve uygun yapı öğeleri varsa, muhtemelen okumaya devam edeceklerdir. Değilse, çöpe gidiyor.
Senaryo, benzersiz bir yazı biçimidir. Ortam ne olursa olsun herhangi bir hikayede ortak bir dizi unsur olduğu doğru olsa da, senaryo yazımı farklıdır, çünkü betimleyici eylemin her kelimesinin şimdiki zamanda yazılması ve izleyicinin görebileceği veya duyabileceği bir şeyi tanımlaması gerekir.
Daktilolar ve kelime işlemciler gayet iyi çalışsa da, biçimlendirmeyi sizin için yapacak yazılımlara yatırım yapmanızı öneririm. Hollywood, senaryolar söz konusu olduğunda oldukça katı bir format izliyor. Bu biraz kafa karışıklığına neden olsa da, geçmişte daha çok bir sorundu. Modern senaryo yazma yazılımı, bunu çok kolay bir süreç haline getiriyor. En sık kullanılan uygulamalar arasında Final Draft , ve Adobe Story bulunur .
Senaryoyu baştan sona yazana kadar durmayın ve diyalogu düzeltmek veya eylem açıklamasını güncellemek için geri dönmeyin. Sonra geriye gidebilir, parçalayabilir ve yeniden inşa edebilirsiniz. İlk taslak sırasında çok fazla özeleştirel olmayın. Sadece yaz.
Adım 6: Geri Adım atın ve Mola Verin
İlk taslağı bitirdikten sonra, biraz rahatlamak ve aklınızı bundan uzaklaştırmak harika bir fikirdir. Bu şekilde nihayet ona geri döndüğünde, onu yeni bir çift gözle okuyabilirsiniz.
7. Adım: Yeniden Yazın
Artık tamamlanmış bir taslağınız olduğuna göre, bir bütün olarak hikayenizin çok daha iyi bir resmine sahipsiniz. Geri dönün ve eylemi hassaslaştırın, diyaloğu sıkılaştırın ve komut dosyasını düzenleyin. Muhtemelen bunu bir kereden fazla yapmanız gerekecek. Son bir sürüm oluştururken sayfalarınızda daha fazla beyaz alan kullanmak daha iyidir. Okuması daha kolay ve geçmesi daha hızlı görünüyor. Bir yapımcı günde birden fazla senaryo okumak zorunda kaldığında, yoğun aksiyon açıklamaları ve uzun monologlarla dolu sayfalarla dolu bir senaryo görmek cesaret kırıcıdır.
Genel olarak, bir senaryo yazmak zor bir iştir – zanaat için fedakarlık ve özveri gerektiren bir iştir. Sonunda, karakterler yaratabileceğiniz ve önlerine koyduğunuz engelli parkurda gezinmek için seçimler yaparken hayat bulmalarını izleyeceğiniz ödüllendirici bir süreç. Zanaat üzerinde çalışmak için biraz zaman ayırın ve senaryonuz kısa sürede tamamlanacaktır.
Senaryo yazmayı öğrenmeye ilişkin daha ayrıntılı ipuçları için, endüstri profesyonellerinin çoğu tarafından, hevesli herhangi bir senaryo yazarı için mutlaka okunması gereken bir avuç kitap var. Her biri bir hikaye geliştirmenin, ilginç karakterler yaratmanın ve düşünceli bir şekilde motive edilmiş bir senaryo hazırlamanın farklı bir yönü hakkında değerli bilgiler sunuyor. Bunlar arasında Syd Field’ın Senaryosu , Robert McKee’nin Öyküsü , Lajos Egri’nin The Art of Dramatic Writing’i ve Save the Cat’i Blake Snyder’ın yazdığı sayılabilir.
Kaynak: Pond5
Yorum Ekle